onsdag 16 april 2008

Spökena

Jahapp, så var den undersökningen slut och resultatet talar om att spöken visst finns. 33 röster varav 22 säger att spöken finns, 5 säger kanske och endast 6 säger nej. Jag blev tvungen att söka lite på nätet och det är många många som tror på någon sorts spöken. Orber är tydligen känt, fast jag hade aldrig hört talas om det (dem?). Orber är tydligen en sorts ljusfenomen man kan se på kort tagna i närheten av andar. Hmm…

Den här informationen hittade jag på någon spöksida:
Ordet spöke har använts i århundraden i betydelsen av att något övernaturligt visar sig. Emellertid syftar ordet i våra dagar vanligen på ett "immateriellt framträdande" av en mänsklig gestalt, som nästan alltid visar sig vara en avliden person. Hela tanken om spökens existens vilar på den urgamla teorin att människan har en själ. Naturligtvis dementeras detta av skeptiker, men det anses ändå vara en accepterad tanke att människan har, om inte en själ, så någon annan form av "energikropp" vid sidan av den fysiska. Ockultister anser att energikroppen inte åldras, och när den fysiska kroppen dör, frigörs den. Spökfenomen torde således vara frigjorda energikroppar som inte hittat vidare efter frigörelsen från den fysiska kroppen.

Ja… visst är det intressant och jag hittade också en hel del rolig information om olika ställen i Sverige som spökar. Värst verkar det vara på gamla prästgårdar men här kommer några olika exempel.

Torpa stenhus, öster om Borås
500-årig gård som tillhör den Stenbockska släkten. Här ska Gustav Vasa ha friat till Katarina Stenbock, som blev hans tredje hustru. På gården utspelades en hemsk händelse. En riddare bodde här med sina två döttrar. Den äldsta hade varit på besök i Danmark där pesten härjade. Hennes far, som var en hård och grym man, misstänkte dottern för att vara smittad. För att inte pesten skulle sprida sig i huset tvingade han in flickan i ett rum och murade in henne levande. Nu går hon igen som slottspöket ”grå frun” på Torpa och många har sett henne irra genom salarna. (Huuuuuu)

Hjortsberga prästgård, Ronneby
På den här prästgården är det ingen som törs bo. Komminister Bengt Randolfson som sist levde här hörde kvinnoskrik, såg dörrhandtag vridas om och bokblad vändas utan förklaring. Hästarna i ridskolan intill vägrar att passera gården, bilar stannar av sig själva när de försöker köra förbi, och hundar blir som galna, reser ragg och hugger vilt i luften. Efter att ha försökt driva ut andarna utan resultat, stod prästen inte ut längre utan flyttade ifrån spökgården.

Skråckhulta lid
Den ogudaktiga prästen Hans Mickelsen härjar på vägen mellan Fridhemsberg och Fara. Han var hatad av bönderna efter att ha dömt en kvinna till döden för häxeri på 1600-talet. Som hämnd överföll sex bönder prästen en kväll på vägen och slog ihjäl honom. Sen dess spökar prästen i form av en stor hund med eld sprutande ur näsborrarna. (Tro varför han blev en stor hund som spöke… och elden?)

Hotell Continental, Stora Hotellet och Örebro slott
En vandrande vålnad kan man kalla Madame Segelbergs gråklädda gestalt, som först höll till på Segelberska palatset i Örebro, där hon syntes promenera i alléerna för att i nästa stund lösas upp i intet som ett dammoln. När palatset revs flyttade Segelbergs osaliga ande först till Hotell Continental och sedan till Stora Hotellet, där gästerna stördes av spökerier i flera år. Det rastlösa spöket verkade inte trivas på hotellet och har numera flyttat till Örebro slott, där många har känt igen hennes genomskinliga skepnad. (Kan du bekräfta detta, Sandra?)

Pajala kyrkogård
Även här finns det spöken. Allt kretsar runt en speciell grav där trollgubben/magikern Vittikko och hans son Anti ligger. De var svåra ovänner i livet och kan inte hålla sams i graven heller utan slåss och svär så det osar om det. (Måste ju låta fantastiskt roligt att befinna sig vid denna grav… tänk att stå där och höra svordomar under marken…)

Kåkbrinken, Gamla stan
Natten mellan den 8 och 9 november dansar vålnaderna av de som halshöggs vid Stockholms blodbad nedför Kåkbrinken. (Borde ju vara enkelt att ta reda på detta, ni stockholmare får boka in denna natt och se till att vara på plats med kamera och/eller videokamera i högsta hugg!)

I övrigt är allt finemang… solen skiner och efter att ha promenerat och hämtat Max så har jag suttit ute halva dagen med bullar och en god bok. Jag blir så fantastiskt glad, varm och lycklig av solen! Nu ska jag fundera ut någon ny undersökning, någon som vill veta något särskilt?

Inga kommentarer: