torsdag 1 januari 2009

Det ligger i våra händer!

Den 27 juni samlades ett stort uppbåd världsartister och världskändisar i Hyde Park i London för att hylla en av världens mest älskade ledare, Nelson Mandela, som 2008 fyllde 90 år. I natt visade de galans höjdpunkter och jag tittade en stund medan jag väntade på att klockan skulle gå. Mina grabbar sov och jag väntade på ett samtal från dottern, så jag kunde åka och hämta henne från nyårsfesten. Trött som bara den men att fastna i ett program om (och för) Nelson Mandela är inte helt fel. Vilken förebild han är!

Denna natts inlägg måste definitivt tillägnas honom och alla andra som kämpar för en bättre värld. Så jag har snott en massa info från Wikipedia och hoppas att ni är fler med mig som tycker att detta är intressant och – framför allt – viktigt att belysa.

Nelson Rolihlahla Mandela, född 18 juli 1918 i Tembu, Östra Kapprovinsen (i dåvarande Transkei), Sydafrika, är en sydafrikansk politiker och statsman. Han var den förste presidenten att väljas i Sydafrika i demokratiska val där hela befolkningen hade rösträtt och han var landets president mellan 1994 och 1999.
Under apartheideran var Nelson Mandela en framträdande företrädare för den fredliga kampen mot apartheid, men efter Sharpevillemassakern blev han involverad i den beväpnade motståndsrörelsen.

Under Mandelas 27-åriga fängelsevistelse, varav 18 år på Robben Island var han en viktig symbol för kampen mot apartheidregimen både inom och utanför Sydafrika. Apartheidregimen och länder sympatiska till regimen ansåg att ANCs och Nelson Mandelas metoder vid den tiden kunde liknas vid terrorism, men idag anses Mandelas agerande av de flesta ha varit berättigat i kampen mot förtrycket. Övergången till ett mer försonligt budskap under 1980-talet banade väg för Mandelas frigivning 1990, för Sydafrikas fredliga övergång till en representativ demokrati och för Mandelas val till president efter avskaffandet av apartheid.

Efter sitt presidentskap har Nelson Mandela fortsatt att engagera sig i politiska och diplomatiska frågor. Mandela har efter sin pensionering valt att stödja flera organisationer som arbetar för social rättvisa och mänskliga rättigheter. Han har belönats med över 100 utmärkelser, däribland Nobels fredspris 1993. Mandela är känd som Madiba i Sydafrika, vilket är en hederstitel som användes för att titulera äldre medlemmar av Mandelas klan men som har blivit synonymt med Nelson Mandela. I samband med sin nittioårsdag avfördes Mandela slutligen från USA:s terroristlista, där han varit införd alltsedan 1980-talet. Det betraktades av många som en formalisering av ett konstaterat faktum, särskilt med tanke på hans välkända engagemang för fred och samexistens.

År 2001 fick Nelson Mandela även diagnosen prostatacancer, och han genomgick en sju veckor lång strålningsterapi mot sjukdomen. 2003 tillät Mandela att hans namn användes för AIDS-kampanjen 46664 som uppkallats efter Mandelas gamla fångnummer. Vid 85 års ålder förklarade Mandela i juni 2004 att han tänkte dra sig tillbaka från offentliga framträdanden på grund av försämrad hälsa och föra att tillbringa mer tid med sin familj. Han gör dock undantag för framträdanden i syfte att dra uppmärksamhet till kampen mot AIDSpandemin. Hans son Makgatho Mandela dog av AIDS den 6 januari 2005.

Den 23 juli 2004 förärades Nelson Mandela med staden Johannesburgs högsta utmärkelse, Freedom of the City vid en ceremoni i Orlando i Soweto. Mandela fortsätter att vara en nyckelfigur för organisationer som främjar fred, utbildning och förståelse mellan människor i världen. Mandela har även medverkat i en reklamfilm för den Internationella Olympiska Kommitténs kampanj Celebrate Humanity (fira mänskligheten).

Mandela höll tal i tv-sändningen och menade att trots att de firade får vi inte glömma att arbetet är långt ifrån klart. Vi måste fortsätta kämpa!

Jepp, det budskapet är taget och jag anser att det gäller för alla som har svårigheter av något slag. Fortsätt att kämpa!

It´s in our hands!

Källa:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Nelson_Mandela

Inga kommentarer: